Turcii și utilajele

Unii dintre noi, cei care activăm în acest domeniu, nu vor să audă de utilaje turcești; parțial le dăm dreptate și nu le contestăm opinia. Unii dintre ei, de obicei cei vechi în branșă, "și-au luat-o" încă de la început, pe când prin București mulți turci pripășiți pe acolo aveau depozite de profile & feronerie și printre ele mai aduceau utilaje. Personal am avut ocazia in 2005 - 2006 să colaborez cu astfel de firme și am putut observa că habar nu aveau ce sunt / ce fac acele utilaje, ca să nu mai vorbim de asistență tehnică, service, piese, etc... visuri. Însă, românul, după cum bine ne știm conaționalii, s-a repezit la a cumpăra echipamente de cea mai proastă calitate bucuros fiind de preț, crezând că a dat lovitură, mare pleașcă.

Amintim câteva mărci care au dezamăgit la acea vreme și a atras repulsia unora dintre cumpărători: Scheffer, Erik-Krauss, Kraft-Muller, Black-Sea, după cum vedeți sună foarte... nemțește, mai puțin ultima. Deși, printre ele am putut identifica și o marcă care deși nu a fost promovată deloc, s-au dovedit cu timpul a fi echipamente fiabile, și anume Taha Bayrak. Vorbim de anii trecuți.

Nici în prezent lucrurile nu sunt mai roz, în continuare existând pe piață branduri de utilaje turcești low-cost, cu o fiabilitate foarte scăzută, în sensul că te țin 1-2 ani iar dacă te pricepi sau ai la cine apela pt. revizii, reparații s-ar putea să te mai ducă 1 an, poate chiar 2 dacă ai noroc. Partea tristă e că unele încep să facă probleme după doar câteva luni de exploatare, și aici nu e poveste, în trecut (2008-2010) am încercat  și noi, din cauza crizei financiare la acea vreme să comercializăm o asemenea marcă de utilaje și ne-am blestemat zilele și pe cel care a avut ideea :) Și, din păcate, ca număr de mărci, acestea sunt cele mai multe. Dacă mai adăugăm că sunt aduse in România de ageamii, firme care habar nu au cu utilajele, ele având ca obiect principal alte activități (să zicem feronerie, profile) vedeți și voi unde se ajunge.

Ca să ne întoarcem la ideea articolului, mare parte din utilajele turcești sunt ieftine, fapt ce le face destul de atractive pentru unii dintre cumpărătorii români. Iar ca număr, astfel de producători din Turcia sunt foarte mulți, am putea estima că minim 20. Toți se bat pe segmentul de clienți low-cost, iar pentru a reuși să vândă reduc din calitatea pieselor/componentelor până la maxim, rezultând niște caricaturi de utilaje. Ghici unde le vând ? În România și alte țări în care oamenii încă mai trăiesc și prin copaci.

Printre producătorii turci se detașează câțiva care au înțeles că fără calitate nu pot să își extindă aria de acoperire a pieței, nu pot penetra piețe din UE sau chiar SUA, Canada. Aceștia sunt ușor de reperat deoarece sunt cei care au investit in cercetare și dezvoltat continuu utilajele reușind în zilele noastre să se prezinte la târgurile și expozițiile de profil cu utilaje automate, cu control numeric (CNC) care pot fi operate de un număr mic de operatori și care pot crește semnificativ productivitatea unui atelier mare sau unei fabrici de tâmplărie PVC & aluminiu. Și chiar dacă utilajele lor nu le pot concura pe cele nemțești, totuși foarte departe în urmă nu sunt; însă cine se uită la preț și vede că centrele CNC / liniile automate turcești sunt undeva la jumătate atunci pentru unii poate fi o idee atractivă. De ex., de ce să dai 200.000 - 300.000 pe o linie automată de debitare/frezare/găurire germană când poți să dai 100.00 - 120.000 unui producător turc și tot aia face, cam aceeași productivitate o ai, mai puțin partea de fiabilitate care trebuie să recunoaștem, turcii nu o pot bate.

Astfel se face o diferențiere între producătorii turci, marea lor majoritate urmărind clienții cu buget redus și câțiva dintre ei, cei despre care am amintit mai sus și care îi găsești la expozițiile de profil cu standuri mari și utilaje automate / cu CNC. Noi credem că ar fi 6 astfel de mari producători însă numărul poate fi mai mare sau mai mic pentru fiecare dintre noi, în funcție de experiențele pe care le-am avut.

În concluzie, sunt și câțiva producători de utilaje termopan (utilaje pvc & aluminiu) care se diferențiază de ceilalți turci (de cei cu ieftineli), prin calitatea utilajelor dar și prin faptul că asigură asistență tehnică, service, piese de schimb, etc. Aceștia au dealer-i / distribuitori în majoritatea țărilor și au politici de suport a clienților, de culegere a feed-back-ului, etc. 

Care sunt aceștia nu o să îi numim, te lăsăm pe tine cititorule să afli răsfoind internetul din România (caută pe Google "utilaje pvc" sau "utilaje termopan", sau orice altă formulare vrei).

Iar dacă vrei să ne dai un comentariu la acest articol te rugăm să o faci pe contul de FB -  utilajetermopan.edilizia sau pagina noastră de facebook - www.facebook.com/ediliziatools deoarece pe acest website nu sunt permise comentariile la articole.

toate bune !

Sondaj
Dupa ce criterii va ghidati atunci cand cumparati utilaje termopan ?

Vezi rezultate | Sondaje anterioare
Oferta speciala
Masina de debitat cu 2 capete, lame de 500 mm
Pret : 15.500,00 EUR
Oferta : 12.400,00 EUR
Consultati valabilitatea si conditiile in pagina Promotii
Masina de debitat cu 2 capete, lame de 550 mm
Pret : 23.400,00 EUR
Oferta : 21.576,00 EUR
Consultati valabilitatea si conditiile in pagina Promotii
Masina de sudat profile PVC la 2 capete, automata, cordon 0,2 mm
Pret : 11.500,00 EUR
Oferta : 9.200,00 EUR
Consultati valabilitatea si conditiile in pagina Promotii
Masina de sudat la 4 capete automata profile PVC cordon 0,2 mm
Pret : 59.200,00 EUR
Oferta : 44.400,00 EUR
Consultati valabilitatea si conditiile in pagina Promotii
Masina de sertizat profile aluminiu automata
Pret : 7.500,00 EUR
Oferta : 6.000,00 EUR
Consultati valabilitatea si conditiile in pagina Promotii
Social
canal YouTube Utilaje TermopanUrmăriți clipuri video ale utilajelor
profil twitter utilaje termopan EdilziaProfilul nostru twitter
Pagina Facebook Utilaje Termopan EdiliziaPagina noastră de fb