Frezele cu pantograf, denumite generic si pantografe, sunt acele echipamente folosite la tamplaria din aluminiu si tamplaria PVC care executa diferite frezari cu ajutorul unei freze-deget (freza-burghiu); aceste freze-deget trebuie sa fie intr-un "dinte" sau, altfel spus, cu un singur sant/canal, pentru evacuarea rapida a spanului.
Aceste utilaje au ca rol principal frezarile dupa sablon (o placa metalica cu diverse forme standard) pe care se deplaseaza un cap de citire. Daca freza-deget pe care o suporta pantograful poate avea diametre diferite atunci si pantograful va trebui prevazut cu capete de citire corespunzatoare, deoarece frezarea se face in raport de 1:1
Spre deosebire de tamplaria din aluminiu unde se folosesc in general pantografe cu un singur motor, deci cu o singura freza, la tamplaria din PVC, pantografele mai pot fi prevazute cu un motor suplimentar care executa in plan orizontal 3 gauri concomitent, pentru gaurile de cremon; acest motor trebuie sa aiba o turatie redusa deoarece frezele vor trebui sa strapunga si armatura din interiorul profilului. Aceste pantografe se regasesc sub denumirea de pantografe cu 2 operatii.
In ultimii ani, pentru a face economie de spatiu dar si din considerente de ordin financiar, unii producatori au adaugat inca o functie pantografului, pentru a executa inca o operatie, care de regula se executa pe masina pentru gauri de drenaj/picuratori si gauri de ventilare. Astfel au aparut pantografele cu 3 operatiuni (3 motoare), cel din urma fiind dispus in plan oblic si reglabil, la 45° - 60° In acest ultim caz atelierul nu mai are nevoie si de masina care executa gaurile de drenaj/scurgere a apei, deoarece le poate executa pe pantograf. Insa aceasta “solutie” se recomanda a fi aplicata doar in situatiile cand bugetul este limitat, de preferat ar fi ca masina pentru gauri de drenaj sa exista in orice atelier.
Un aspect cu importanta majora la pantografele pentru aluminiu consta in necesitatea unui circuit suplimentar de racire si lubrefiere a frezei in timpul prelucrarilor. Deasemeni, in alegera unui pantograf mai trebui tinut seama si de alte aspecte: - puterea motorului: de preferat ar fi de minim 0,55 KW. Un pantograf cu motor de 1,1 KW este insa mult mai performant. - unii producatori ataseaza doua capete de citire si implicit, doua sabloane. acest lucru va permite un plus de productivitate. - deasemeni, unii producatori fabrica pantografe cu baza rotativa, astfel se elimina necesitatea de a intoarce manual profilul, un alt aspect care poate aduce o crestere de productivitate.
Tag: pantografe, freze-pantograf, pantografe cu dispozitiv triplu de cremon, freze-pantograf cu 2 operatiuni, pantografe cu dispozitiv de gauri de scurgere, pantografe pentru aluminiu, freze-pantografe cu un motor