Dacă la debitarea profilelor din PVC nu este nevoie de o precizie absolută, abaterile putând fi compensate la topirea materialului, în cazul tâmplăriei din aluminiu debitarea profilelor trebuie să fie exactă deoarece în caz contrar apar diferenţe - lufturi - la îmbinări ceea ce duce la un aspect inestetic al tâmplăriei şi chiar transfer termic prin respectivele zone.
Din acest motiv este recomandat ca pentru operaţia de debitare să fie folosite maşini performante cu un mare grad de precizie.
Un alt aspect de care trebuie ţinut cont la debitarea profilelor din aluminiu este necesitatea lubrefierii şi răcirii zonei de contact a lamei cu profilul; în plus, pentru a asigura o viteză constantă de înaintare a lamei în profil pe parcursul debitării se recomandă ca pistoanele pneumatice care acţionează lamele de tăiere să fie dotate cu frână hidraulică. Acestui procedeu i se spune "avansare hidro-pneumatică" a lamei ("hydro-check" sau "hydraulic brake").
Deasemeni, în cazul atelierelor care confecţionează atât tâmplărie din aluminiu cât şi din PVC, sş folosească două echipamente diferite pentru debitare sau, dacă situaţia nu permite, cel puţin să se schimbe lama în funcţie de ce tip de material se taie (PVC sau aluminiu). De exemplu dacă se taie PVC după ce s-a tăiat aluminiu lama rămâne unsă cu lubrefiant care apoi este transferat pe profilul din PVC; acesta va compromite calitatea sudurii deoarece pistoanele pneumatice cu rol de menghina care ţin presat profilul în timpul topirii şi sudării pot aluneca pe profil, ducând astfel la o calitate slabă a sudurii.
De regulă lamele pentru debitarea aluminiului au dinţii negativi iar cele pentru PVC au dinţii pozitivi.
Tag: maşini de debitat, profile aluminiu, masini de tăiat aluminiu, profile PVC, maşini de tăiat PVC, utilaje termopan